Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to klasyczna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,aktualnie jest nad wyraz lubiany na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,tradycyjnie (i aktualnie w wielu egipskich domach) jest wykonany poprzez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah zapewnia potężną mieszankę części odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, że orzechy posiadają dużo zalet zdrowotnych, w tym zniżają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Składnik ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym poprzez dłuższy czas, co może być perfekcyjne, jeśli próbujesz schudnąć - obniżają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają ponadto witaminę E, która może wzmocnić układ wytrzymałościowy i utrzymać zdrowe oczy, oraz niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie znajdziesz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę szczególnie dużo. Dużo zależy też od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to użycie przypraw dukkah jako dipu do swego ulubionego ciasta (bardzo korzystny jest z pitą, bułeczkami maślanymi lub chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Bardzo prawidłowo sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka albo ryb. Sprawdza się też jako dodatek do hummusu. Wspaniałym użyciem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł lub kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To często zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Lecz dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być stosowane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury lub profilu smakowego. Pisząc w nad wyraz znacznym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych oraz nasion.