Cukier Miętowy Cukier miętowy jak zrobić?
żeby zrobić cukier miętowy potrzebujesz tylko dwóch elementów. Mięty - nie niezbędnie świeżej z ogrodu i cukru. Tylko te dwa składniki pozwolą Ci zrobić świeży i pachnący cukier miętowy! Wszystko wkładamy do młynka w odpowiedniej proporcji a robot kreuje nam przepyszny towar. Zapach, który wypełnia pokój po otwarciu pokrywy, jest absolutnie niesamowity! Cukier miętowy użycie
Cukier miętowy znakomicie nadaje się do posypania świeżych owoców, kieliszków koktajlowych w obrzeżu lub do herbaty albo lemoniady. Bez względu na to, jak go użyjesz, pokochasz orzeźwiającą miętową słodycz, którą cukier miętowy dodaje do twoich ulubionych potraw i napojów! Jeśli lubisz gotować, wiesz, iż jedną z najlepszych części lata jest różnorodność świeżych ziół do wykorzystania w gotowaniu. Zmielenie cukru i mięty daje dodatek który będziesz chciał posiadać za każdym razem pod ręką. Cukier Miętowy to wspaniały dodatek do herbaty, koktajli czy sorbetów. Jego orzeźwiający smak pomoże Ci wydobyć ciekawy smak z nie jednego dania czy napoju. Cukier Miętowy - czy mięta jest dobra do herbaty?
Mięta czyli główny składniku cukru miętowego posiada olejki eteryczne które są uwalniane, gdy ten artykuł dodany jest do gorącej wody. To właśnie ten proces nadaje herbacie jej orzeźwiający smak i potencjalne korzyści zdrowotne. Te olejki eteryczne posiadają również działanie przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe, co może należycie wpłynąć na układ odpornościowy i pomóc organizmowi zwalczać infekcje. Trzeba ponadto pamiętać o zawartości cukru trzcinowego który jak każdy cukier w nadmiarze szkodzi.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Herbata z hibiskusa ma kwaśny, lekko słodki i dość podobny do soku żurawinowego smak. Jeśli szukasz nowego przepisu na orzeźwiającą letnią herbatę mrożoną, spróbuj hibiskusa a dodatek cukru miętowego jeszcze bardziej Ciebie orzeźwi. Lepiej jest używać samych suszonych kwiatów, a nie torebek z herbatą, ponieważ są one lepszej jakości i nie zawierają żadnych dodatków. Herbatę z hibiskusa można także podawać na ciepło. Aby zrobić kostki lodu z hibiskusa, po prostu włóż suszone kwiaty do tacki na lód, a następnie dodaj wodę, zamroź i podawaj z zimną herbatą hibiskusową. Czytaj dalej....
Sos miętowy z dodatkiem cukru miętowego rewelacyjnie pasuje do pieczeni albo jako marynata do mięsa! To zioło jest tak sprężyste w użyciu, nietrudne w uprawie, a jeśli nie będzie trzymane w ryzach, będzie rosło i rosło, dopóki twój ogród nie zostanie opanowany poprzez to zioło! Jest to nad wyraz popularne zioło w krajach Bliskiego Wschodu. Popularność mięty powiększa to że jest dodatkiem do koktajlu lub drinków, takiego jak poncz lub Pimms. Używam jej zwykle do lodowatej wody, razem z kilkoma plasterkami cytryny, w dzbanku z kostkami lodu i po prostu podaję tak, jak jest. Lecz tutaj też można dodać cukru miętowego, wtedy orzeźwienie dostanie nutki słodkości. Czytaj dalej....
Co to są sezamki? Jest to mieszanka prażonych nasiona sezamu i karmelizowanego cukru. Są szczególnie popularną w naszym kraju przekąską. Dla niektórych osób kojarzą się wręcz, ze smakami z dzieciństwa. Czytaj dalej....
Kandyzowane orzechy laskowe to przepyszna przekąska która z łatwością możesz sam wykonać w domu. Do ich wykonania niezbędne są tylko 2 składniki. Kandyzowane orzechy rewelacyjnie komponują się z przeróżnymi ciastami jak i np. Musli. Wymyśl sam ich zastosowanie! Czytaj dalej....