Cukier Miętowy Cukier miętowy jak zrobić?
by zrobić cukier miętowy potrzebujesz tylko dwóch komponentów. Mięty - nie potrzebnie świeżej z ogrodu i cukru. Tylko te dwa elementy pozwolą Ci zrobić świeży i pachnący cukier miętowy! Wszystko wkładamy do młynka w optymalnej proporcji a robot kreuje nam przepyszny artykuł. Zapach, który wypełnia pokój po otwarciu pokrywy, jest absolutnie niesamowity! Cukier miętowy wykorzystanie
Cukier miętowy wyśmienicie pasuje do posypania świeżych owoców, kieliszków koktajlowych w obrzeżu lub do herbaty albo lemoniady. Bez względu na to, jak go użyjesz, pokochasz orzeźwiającą miętową słodycz, którą cukier miętowy dodaje do twoich ulubionych potraw i napojów! Jeśli lubisz gotować, wiesz, iż jedną z najkorzystniejszych części lata jest obfitość świeżych ziół do zastosowania w gotowaniu. Zmielenie cukru i mięty daje dodatek który będziesz chciał posiadać zawsze pod ręką. Cukier Miętowy to wspaniały dodatek do herbaty, koktajli czy sorbetów. Jego orzeźwiający smak pomoże Ci wydobyć atrakcyjny smak z nie jednego dania czy napoju. Cukier Miętowy - czy mięta jest dobra do herbaty?
Mięta czyli główny składniku cukru miętowego mieści olejki eteryczne które są uwalniane, gdy ten produkt dodany jest do gorącej wody. To właśnie ten proces nadaje herbacie jej orzeźwiający smak i potencjalne korzyści zdrowotne. Te olejki eteryczne mają także działanie przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe, co może poprawnie wpłynąć na układ opornościowy i pomóc organizmowi zwalczać infekcje. Trzeba też pamiętać o zawartości cukru trzcinowego który jak każdy cukier w nadmiarze szkodzi.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Herbata z hibiskusa ma kwaśny, lekko słodki i dość podobny do soku żurawinowego smak. Jeśli szukasz nowego przepisu na orzeźwiającą letnią herbatę mrożoną, spróbuj hibiskusa a dodatek cukru miętowego jeszcze bardziej Ciebie orzeźwi. Lepiej jest używać samych suszonych kwiatów, a nie torebek z herbatą, ponieważ są one lepszej jakości i nie zawierają żadnych dodatków. Herbatę z hibiskusa można ponadto podawać na ciepło. Aby zrobić kostki lodu z hibiskusa, po prostu włóż suszone kwiaty do tacki na lód, a następnie dodaj wodę, zamroź i podawaj z zimną herbatą hibiskusową. Czytaj dalej....
Sos miętowy z dodatkiem cukru miętowego perfekcyjnie nadaje się do pieczeni lub jako marynata do mięsa! To zioło jest tak sprężyste w użyciu, przystępne w uprawie, a jeśli nie będzie trzymane w ryzach, będzie rosło i rosło, dopóki twój ogród nie zostanie opanowany poprzez to zioło! Jest to szczególnie popularne zioło w krajach Bliskiego Wschodu. Popularność mięty rozszerza to iż jest dodatkiem do koktajlu albo drinków, takiego jak poncz lub Pimms. Używam jej najczęściej do lodowatej wody, razem z kilkoma plasterkami cytryny, w dzbanku z kostkami lodu i po prostu podaję tak, jak jest. Ale tutaj także można dodać cukru miętowego, wtedy orzeźwienie dostanie nutki słodkości. Czytaj dalej....
Co to są sezamki? Jest to mieszanka prażonych nasiona sezamu i karmelizowanego cukru. Są wyjątkowo popularną w naszym kraju przekąską. Dla niektórych osób kojarzą się wręcz, ze smakami z dzieciństwa. Czytaj dalej....
Kandyzowane orzechy laskowe to przepyszna przekąska która łatwo możesz sam wykonać w domu. Do ich wykonania potrzebne są tylko 2 składniki. Kandyzowane orzechy nieprzeciętnie komponują się z rozmaitymi ciastami jak i np. Musli. Wymyśl sam ich wykorzystanie! Czytaj dalej....