Aksamitne Mięso Przyprawa Aksamitna - geneza powstania. Przyprawa Aksamitna albo inaczej aksamitne mięso to aromatyczna kompilacja naszego autorstwa. Jej skład jest oparte na rodzimych produktach, czyli polskie pestki dyni, płatki pomidora i cebul, z dodatkiem czosnku i sól. Wszystko to jest razem wymieszane oraz zmielone na znikomy proszek dzięki temu uzyskujemy delikatną i aromatyczną kombinację przyprawową. Aksamitne mięso cechy odżywcze Pestki dyni dostarczają organizmowi mnóstwo witamin. Cynk, mangan, fosfor oraz miedź to tylko parę z licznych posiadających przez te ziarno witamin. Warto również wspomnieć że zawierają od nienasycone kwasy tłuszczowe, a także fitosterole które maja szczególnie pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Przyczyniają się między innymi do polepszenia nastroju, a także zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia cukrzycy typu II, a także chorób nowotworowych w obrębie płuc.Suszone pomidory posiadają potężny,przyjemny smak i są pełne korzyści dla organizmu. Są źródłem likopenu, potasu i witaminy C. Likopen nadaje suszonemu pomidorowi jasnoczerwony odcień i pomaga chronić je przed promieniami ultrafioletowym. W podobny sposób może pomóc bronić komórki przed uszkodzeniem. Pomidory zawierają na dodatek potas, witaminy B i E i inne elementy odżywcze. Płatki pomidorowe pomagają obniżyć: niektóre nowotwory, ryzyko chorób serca, infekcje dróg moczowych i stres oksydacyjny. Suszony pomidor zachowuje ponad 90% swej „świeżej wartości odżywczej. Cebula suszona posiada między innymi witaminę A, B1 która jest używana w chorobach układu nerwowego, B2 i witaminę PP która wpływa na uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Kolejnym składnikiem aksamitnego mięsa jest czosnek który jest powszechnie znany jako naturalny antybiotyk, posiadający też cechy przeciwnowotworowe oraz hamujące rozwój bakterii. wykorzystanie przyprawy aksamitnej Aksamitne mięso jak sama nazwa wskazuje nadaje się wspaniale do każdego rodzaju mięsa. Dzięki swojemu składowi może być również cennym uzupełnieniem innych przypraw do mięs czy sosów. Oprócz tego przyprawa aksamitna cechuje się dużą wszechstronnością. Docenią zarówno osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach, jak i zabiegani miłośnicy domowej kuchni, czy też osoby poszukujące nowych smaków i lubiące eksperymentować z daniami. Jest genialnym uzupełnieniem każdego typu sałatek i dipów. Doskonale nadaje się też do jajecznicy czy warzyw smażonych na patelni. Nie wspominając o przepysznej kanapce z masłem i naszą przyprawą.