Przyprawa Wasabi Przyprawa wasabi charakterystyka Wasabi jest konwencjonalną przyprawą kuchni japońskiej serwowaną z zasady do sushi i sashimi jak jeszcze do każdego rodzaju makaronów. Przygotowanie: Proszek należy rozmieszać z odrobiną letniej wody (tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Następnie trzeba odczekać 5-10 minut żeby nasza pasta nabrała w pełni aromatu i smaku, jeszcze raz przemieszać i gotowe. Czy wasabi jest ostrzejsze niżeli habanero? Obie przyprawy są nad wyraz ostre, ale w inny sposób. Papryczki Habanero są niezwykle ostre, lecz owocowe i wypełniają usta ciepłem. Wasabi jest ostry i wznosi się do zatok z wyjątkowym ciepłem. Kuchnia Japońska charakterystyka konwencjonalna kuchnia Japonii (jap. Washoku) oparta jest na ryżu z zupą miso i innymi potrawami. W przygotowaniu najróżniejszych dań kładzie się nacisk na elementy sezonowe. Dodatki do dań niejednokrotnie składają się z ryb, marynowanych warzyw i warzyw gotowanych w bulionie. Oprócz ryżu jednym z podstawowych produktów są makarony, takie jak soba i udon.