Przyprawa 5 Smaków Przyprawa 5 smaków charakterystyka Całościowo jednak, prawdziwa chińska mieszanka pięciu smaków jest zdominowana poprzez aromat i smak anyżu i jest on wykorzystywany w wielu azjatyckich recepturach, gdyż jego słodko-pikantny smak należycie komponuje się z tłustymi mięsami, takimi jak wieprzowina i kaczka. Przyprawa 5 smaków użycie w kuchni Przyprawa 5 smaków świetnie nadaje się do wzbogacania smaków potraw mięsnych, sosów czy marynat. Jest to podstawowa mieszanka kuchni chińskiej i jest używana w technologii gotowania zwanej flavor potting (mięso jest oblane aromatycznym sosem i gotowane poprzez długie godziny).W mieszance pięciu smaków możemy wyczuć następujące smaki: słodki, gorzki, słony, kwaśny i ostry.Znane chińskie smażone warzywa (chińszczyzna) są wzbogacane przez posypanie 1 łyżką chińskiej przyprawy pięciu smaków. Dodaj do tego trochę soli, a to sprawi, iż będzie to znakomita marynata do kurczaka, kaczki, wieprzowiny i owoców morza. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Orzechy nerkowca w chińskim stylu z nuta przyprawy 5 smaków nadzwyczajnie pasują do wybrednych wymagań. Przepis jest jednym z najłatwiejszych, jakie kiedykolwiek zobaczysz: po prostu prażysz orzechy nerkowca przez kilka minut do tego mieszasz trochę masła z przyprawą 5 smaków i następnie wszystko razem ponownie mieszasz na koniec pozwalasz im ostygnąć. Ta przystawka nerkowców 5 smaków nadzwyczajnie nadają się na każdą imprezę. Czytaj dalej....
szybki w przygotowaniu kurczak 5 smaków to słodko-pikantne danie z nadzwyczajnie karmelizowanym sosem. Karmelizowana cebula i sos w tym przepisie to coś przepysznego. W kleistym słodko-ostrym sosie panierowanym kurczak smakuje wyjątkowo prawidłowo. Możesz skosztować perfekcyjnego sosu w każdym kęsie. Nad wyraz należycie komponuje się z ryżem. Możesz dopasować przyprawy takie jak imbir mielony i sos według własnych preferencji. Czytaj dalej....