Sól Himalajska Czarna niewielka Sól himalajska czarna charakterystyka
Czarna sól himalajska, wyciągana w Pakistanie, ma podobnie do soli różowej niemało cennych cechy. Zawiera praktycznie wszystkie pierwiastki w ilościach małych, w naturalnej, łatwo przyswajalnej dla organizmu formie. Proporcje minerałów w krystalicznej soli himalajskiej niemal są lustrzanym odbiciem tego, co znajduje się w rewelacyjnie zdrowym ciele człowieka. To przyprawa o ostrym zapachu, przypominającym jajka. W skład czarnej soli wchodzi chlorek sodu (podstawowy element soli kuchennej), śladowe ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Najczęściej siarczek żelaza odpowiada za to, że sól ta zyskuje kolor od różowo-brązowego aż do ciemnofioletowego. Po skruszeniu na proszek naturalna czarna sól ma kolor od różowego po fioletowy.
Sól himalajska czarna atrybuty zdrowotne
Czarna sól wykazuje pewne atrybuty zdrowotne. To korzystny środek na zgagę i wzdęcia. W niektórych indyjskich miastach leczy się nią nawet wole.Kąpiel solna jest jednym z najlepszych sposobów . Zabieg z solą himalajską należycie wpływa na organizm w przypadku grypy, rekonwalescencji, pomaga w przypadku stłuczeń i zwichnięć, bólu mięśni i stawów. Ma ponadto idealny wpływ na skórę, pomaga w różnych problemach skórnych.rewelacyjnym zabiegiem jest także moczenie nóg w osolonej wodzie. Zabieg ten także prowadzani do detoksykacji organizmu i wyśmienicie wpływa na stopy. Sól himalajska czarna zastosowanie w kuchni
Kuchnia indyjska wykorzystuje czarną sól do przyprawiania przekąsek, dipów, czatnejów, sałatek, a nawet owoców. Jest elementyem indyjskiej przyprawy chaat masala. Chętnie sięgają po nią wegetarianie i weganie – jest ona dla nich interesującym dodatkiem, imituje bowiem smak i zapach jajek.