Chili Jalapeno Grys Chili jalapeno płatek charakterystyka Jalapeno to na ogół wykorzystywane chili w Meksyku i USA, jest jednym z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Zawdzięcza to swej umiarkowanej ostrości. Obfituje w witaminę C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw i zarazem kilkukrotnie więcej niż cytryny), witaminy E, K i z grypy B, liczne mikroelementy (m.in. Potas, wapń, magnez i fosfor) oraz beta-karoten (najwięcej w owocach o intensywnie czerwonej barwie). Papryka mieści również kapsaicynę (w najostrzejszych odmianach choćby do 1,9%), cukry i kartenoidy. Papryczka doskonal nadaje się do użycia jednocześnie w postaci marynowanej, jak i suszonej. Wykorzystując jalapeño w formie suszonego grysu zaleca się moczyć artykuł w niewielkiej ilości wody poprzez około 1-2 godziny przed wykorzystaniem. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Gochujang to czerwona pasta zrobiona z mielonych papryczek chili i cechuje się wymieszaniem wszelkich smaków. Jest ona zarówno pikantna, trochę słodka i ma miły kopniak ciepła. Pasta Gochujang ma sporo zastosowań w kuchni koreańskiej. Dodaje się ją do zup i gulaszu, nakłada na miski ryżowe czy używa do nacierania mięsa. Z pasty wychodzibardzo korzystny sos o tej samej nazwie i tak samo łatwo go przygotować. Kiedy masz już ją gotową praktycznie prosto idzie przemienić ją w sos gochujang. Czytaj dalej....
Kushari to narodowe danie Egiptu i szczególnie modne w tym kraju jedzenie uliczne. Elementy są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, lecz jest po prostu super. Musisz spróbować! Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych komponentów nie jest za bardzo skomplikowane (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu oraz przygotowanie sosu pomidorowego), ale opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli, a także kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu. Czytaj dalej....
Oliwa z chili to idealny dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw gdzie konieczny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszelkich tym smakiem Czytaj dalej....