Kurczak Teriyaki Co oznacza japońskie słowo teriyaki? Teriyaki to japońskie określenie na mięso marynowane w sosie teriyaki, a następnie pieczone lub grillowane na węglu. Obecnie słowo to jest używane do opisania każdej potrawy marynowanej lub podawanej z tym sosem. Historia Teriyaki Metody gotowania teriyaki były użytkowane od wieków, począwszy od okresu Tokugawa (lub Edo). Japonia w czasach dynastii szogunów Tokugawa (1603-1867) miała dużo zmian w urbanizacji i metodach rolniczych. Doprowadziło to do wprowadzenia nowych części w codzienny jadłospis japończyków, a także nakłoniła ich ponadto do nowych stylów gotowania. Marynata Teriyaki Sos sojowy jest głównym aromatem wykorzystywanym w autentycznej kuchni japońskiej. Teriyaki mimo że wywodzi się z tej samej kuchni. Stało się modne w Stanach Zjednoczonych w latach 60. XX wieku, kiedy japońscy imigranci osiedlili się na Hawajach. Ta wyjątkowa marynata powstała z lokalnych produktów. Ma dużo odmian lecz podstawa typowo jest podobna czyli sos sojowy w połączeniu z cytrusem ( sok z limonki bądź cytryny ) do tego słodki smak w postaci daktyli, cukru bądź miodu albo choćby syropu klonowego. Na koniec przyprawy pieprz czarny, imbir i czosnek.
Przyprawa teriyaki jest ciekawy dla wielu ze względu na swoją prostotę i sposób, w jaki sprawia, że potrawy wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Do czego użyć Teriyaki?
Sos teriyaki jest typowo użytkowany jako marynata albo glazura do mięs i ryb. Najszczególniej znany jest z połączenia z grillowanym kurczakiem. Genialnie pasuje także do mięs smażonych w piekarniku czy na patelni. Przyprawa Teriyaki jaki i sos wyjątkowo dobrze nadają się jako dodatek do kawałków kurczaka i brokułów i podawanych z ryżem czy jako glazura do łososia. Wyjątkowo korzystnie komponuje się jeszcze z makaronem.