Sól Peklująca Sole peklująca albo też inaczej sól z azotynem sodu jest szeroko używana jako środek konserwujący żywność. Stanowczo we wszelkich wędlinach i niektórych produktach rybnych. Jest produktywnym środkiem przeciwbakteryjnym - przeciwko Clostridium botulinium, bakterie te wywołują zatrucie jadem kiełbasianym co ma potencjalnie bardzo poważnym konsekwencje zdrowotne. Czy sól peklująca jest destrukcyjna? Sól peklująca posiada w sobie azotan sodu który jest powszechnym konserwantem użytkowanym w wędlinach, takich jak bekon, wędliny i suszone mięso. Azotyn sodu którego nie ma za dużo w soli peklująca w żywności zapobiega jej psuciu i namnażaniu się bakterii, czyli działa jak konserwant. Mimo wszystko trzeba pamiętać że jest to substancja w wysokim prawdopodobieństwie rakotwórcza, spożycie jej w nadmiernych ilościach w łączności z innymi związkami chemicznymi z żołądku generuje nitrozamin, ale nie ma także co popadać w skrajność ponieważ podawana w niewielkim stężeniu nie jest zgubna. Sól peklująca proporcje w zaimplementowaniu Proporcje w zastosowaniu soli peklującej są takie że, w 100ml wody rozpuszczamy 25g soli co starczy do nastrzyknięcia około 1 kg mięsa. Jeżeli stosujesz metodę zalewową to powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być w całości zalane poprzez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 poziomów C. Sól peklująca a saletra spożywcza Saletra spożywcza to ogólnie znana jest po nazwą azotynowej mieszanki solnej, dedykowana jest do robienia wszystkiego rodzaju solanek jak i peklowania na sucho. Sól peklująca natomiast ma podobne użycie z tymna dodatek sprawia, że mięso przybiera różowy albo ciemnoróżowy kolor. Sól peklującą można zastąpić saletrą. Zalewa z soli peklującej Tak jak wspominaliśmy wcześniej, jeżeli chcesz zrobić zalewę powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być kompletnie zalane poprzez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 poziomów C. Do takiej zalewu z soli peklującej warto dodać przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie ziarno, kolendrę owoc, czosnek płatek czy estragon.