Ziarno Żyta Łuszczone Ziarno żyta charakterystyka Całe ziarna żyta są znane w innych krajach niżeli Polska jako jagody żyta. Mogą być gotowane i spożywane w pełni, użytkowane jak płatki owsiane, mielone na mąkę lub posiekane na mniejsze kawałki do gotowania i pieczenia. Żyto może być ponadto wykorzystane do produkcji piwa, wódki albo whisky. Ziarna żyta są bogate w fitochemikalia, które mogą działać w organizmie jako przeciwutleniacze i zapobiegać uszkodzeniom komórek. Może to pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i inne poważne schorzenia. Są też bogate w dużo potrzebnych witamin i minerałów, w tym: Żelazo. Ziarno żyta łuszczone jest używane jako składnik mieszanek do pieczenia chleba, płatków śniadaniowych oraz jako dodatek do zup, sałatek i potraw jako komponent dostarczający błonnika i wartości odżywczych. Może byćużywane jako zamiennik kaszy albo ryżu w daniach jak risotto.