Marokańskie Ras El Hanout Ras el hanout charakterystyka Ras el hanout jest to marokańska mieszanka przypraw. Podobno każdy dom czy każda restauracja ma swój własny przepis dlatego jej smak może być różny. Przypomina nieco curry z jego ostrymi wrażeniami smakowymi, można też wyczuć roślinny zapach i ogólnie intensywny posmak. Jest szczególnie uniwersalna, a dodana do kurczaka i warzyw nadaje złotego koloru i dodaje potrawom ostrzejszych tonów. Pół łyżeczki dodane do szklanki ryżu albo kaszy kuskus podczas gotowania wzbogaca ich zwyczajny posmak. Niebanalnym pomysłem może być natarcie przyprawą całych płatów grillowanej baraniny. Stosowana jest do Tajin (Tażin) potrawy z mięsem (jagnięcina, drób, baranina) i warzywami podawanej z kuskusem. zastosowanie ras el hanout w kuchni Ras el Hanout jest korzenny, cierpki i gorzki, ale jest również słodki ze względu na gałkę muszkatołową, cynamon i goździki. Nie jest pikantny, jak mogłoby się wydawać – po prostu ciepły. Ze względu na swoje potężne smaki jest nadzwyczajną marynatą lub przyprawą do nacierania mięs i klasycznie używa się jej w tajinach i gulaszach. Jaka jest różnica między garam masala a ras el hanout? Ras el hanout to mieszanka północnoafrykańska, a garam masala pochodzi z Indii. Dla porównania mieszanki garam masala w głównej mierze zawierają tylko około ośmiu przypraw, a w ich skład zwykle wchodzi kardamon wraz z cynamonem i goździkami. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kuchnia marokańska jest niezwykle zdrowa, przynajmniej w ogólnym stwierdzeniu. Większość potraw posiada warzywa i opiera się na produktach pełnoziarnistych, świeżo przygotowanej żywności, przyprawach i słodkich owocach. Szczególnie rzadko używa się w niej rafinowanego cukry oraz smażenia na głębokim tłuszczu. Potrawy z Maroka zawierają wyjątkowo często jagnięcine, która jest chudsza aniżeli czerwone mięso, a także kuskus, który jest zdrowszy aniżeli ryż. Czytaj dalej....
Czasami potrzebujemy szybkiego, zdrowego posiłku ze komponentów, które mamy pod ręką. Do bazy tego przepisu potrzeba tylko kilku prostych elementów takich jak kasza kuskus, bataty czy ciecierzyca. Dla smaku dodajemy garść przypraw w tym ras el hanout, cytrynę, a także czosnek. Czytaj dalej....
Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym z kurkumą, cynamonem i niezwykle popularną w Maroku ras el hanout. Smakują doskonale a odrobina miodu dodaje potrawie dodatkowej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy przez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z pokaźnym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, do czasu, aż nie będzie konieczna. Czytaj dalej....
Połączenie smaków jest niesamowite, podobnie jak jaskrawe barwy tego spektakularnego dania. Klopsiki ras el hanout zabiorą nas w podróż smakową po Bliskim Wschodzie. Przepyszne ugotowane w niebiańsko złocistym sosie z przyprawami, ziołami, czosnkiem i ziemniakami. Ras el hanout to północnoafrykańska aromatyczna mieszanka przypraw, która jest lubiana w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest pyszna i można ją użyć do wszelkiego! Czytaj dalej....