Czarnuszka Czarnuszka atrybuty zdrowotne Czarnuszka siewna, znana także jako czarnuszka ogrodowa lub czarny kmin. Występuje w wielu krajach świata Czarnuszka Ma nad wyraz dużo komponentów odżywczych. Będą to pomiędzy innymi: Antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze funkcjonowanie. Niezwykle zadowala się używanie czarnuszki przy przeziębieniach oraz nieżytach górnych dróg oddechowych i leczeniu kataru. Dzięki zawartości olejków eterycznych w czarnuszce, rozszerzają się oskrzela, i to z kolei ulepsza ich pracę. Olejki eteryczne posiadają wpływ dodatkowo na zmniejszenie ilości śluzu i pomagają wydalić je z organizmu. Czarnuszka pomaga dodatkowo przy leczeniu najróżniejszego rodzaju dolegliwości grzybiczych oraz cukrzycy. Naukowcy przeprowadzili analizy których wyniki pokazują, iż czarnuszka ogranicza poziom glukozy we krwi, przy czym powiększa w dodatku wydzielanie insuliny. Pomaga na dodatek w leczeniu nadciśnienia. Spożywanie czarnuszki zezwala na obniżyć tętnicze ciśnienie krwi i chroni przed zakrzepami. Czarnuszka wykorzystanie w kuchni W kuchni czarnuszkę w głównej mierze używa się ją jako posypka do przeróżnego rodzaju nabiału, istotnie białych serów. Stosuje się ją także do aromatyzowania najróżniejszego rodzaju win i warzyw. Wspaniale pasuje posypka przed wypiekiem chleba czy bułek.Czarnuszka bardzo często jest również lekko opiekana, a następnie mielona albo stosowany całkowicie, żeby dodać smaku potrawom z curry. Niektórzy ludzie jedzą też minimalistyczne nasiona albo mieszają je z miodem albo wodą. Czarnuszkę można jeszcze dodawać do płatków owsianych, koktajli albo jogurtu.