Zioła Prowansalskie Zioła Prowansalskie wykorzystanie Zioła prowansalskie to dobry dodatek do każdej potrawy z regionu Morza Śródziemnego, w szczególności zmieszane z oliwą z oliwek pasują do fileta z kurczaka, ryby, pomidorów i pieczonych ziemniaków. Zioła dodawane do sosów, pizzy i posypywane są nimi kebaby przed pieczeniem. Mieszanka ta szczególnie używana jest w dietach bezsolnych. Czy można zastąpić ziołami prowansalskimi przyprawę włoską? Zioła Prowansalskie nadają się jako substytut włoskiej przyprawy. Najkorzystniejsza mieszanka ziół prowansalskich jest ta nie zawierająca lawendy. Jednak najlepszą opcją, aby zastąpić przyprawę włoską, jest zrobienie własnego, mieszając najróżniejsze suszone zioła z domieszką papryki słodkiej i soli. Co zawierają zioła prowansalskie? Zioła prowansalskie to aromatyczna mieszanka suszonych prowansalskich ziół i przypraw które występują na terenie tych ziem francuskich. Konwencjonalnie zawierają tymianek, bazylię, rozmaryn, estragon, cząber, majeranek, oregano i wyjątkowo często lawendę. Zioła prowansalskie są w głównej mierze używane w kuchni francuskiej, lecz smaki prawidłowo komponują się ponadto z kuchnią śródziemnomorską. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Słoneczna sałatka pomidorowa z czerwoną cebulą i ziołami nie może być nic prostszego w wykonaniu. Jej smak zawsze będzie Ci przypominać słoneczne weekendowe śniadania. Zacznij od cienkiego pokrojenia czerwonej cebuli i namoczenia jej w zimnej wodzie – to złagodzi ostrość cebuli. Następnie pokrój pomidory na grube plastry i złączysz je z ziołami. Możesz użyć tutaj swojego ulubionego korzystnego zioła — bazylii, kolendry, koperku, pietruszki lub mieszanki ziaren do sałatek — wszystko działa korzystnie w tym przepisie. Czytaj dalej....