Liście Laurowe Jak używać w kuchni liście laurowe?
Potocznym oraz najłatwiejszym sposobem zastosowania liści laurowych jest po prostu wrzucenie jednego albo dwóch całych liści do zupy, gulaszu albo płynu do duszenia. Gotuje je się na wolnym ogniu razem z dowolnym mięsem, warzywami lub bulionem. Nadaje potrawom łagodny ziołowy smak. Wysuszona i zmielona wersja liścia laurowego jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Wersja jednakowa przyprawy nie jest zbyt lubiana w kuchni polskiej. Liście laurowe wykorzystanie w kuchni Liście laurowe są znane od dawna jako przyprawa kuchenna, atrybuty pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Ich specyficzny gorzkawy i ostry smak, nadaje potrawie niebanalnej, lekko korzennej nuty. Należy używać ich raczej w niewiele znaczących ilościach i po ugotowaniu pousuwać z potrawy. Pozostawiony liść np. W zupie, czyni ją gorzkawą i niezbyt smaczną. Liść laurowy dodajemy na ogół do zup, takich jak: fasolowa, grochowa, kapuśniak, żurek, flaki, krupnik. Używamy do peklowania wszystkich mięs, marynowania grzybów, warzyw, ryb. Dodajemy do bigosu, sosów, gulaszu, pieczeni z: wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny. atrybuty lecznicze liści laurowych Liść laurowy ma sporo aktywności biologicznych, takich jak między innymi:
- przyspiesza gojenie ran
- ma działanie przeciwutleniające
- parametry przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- działa immunostymulująco
- działa przeciwcholinergicznie
- właściwości przeciwgrzybiczne
- odstrasza owady, działanie przeciwdrgawkowe
- ma użycie przeciwbólowe i przeciwzapalne Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kushari to narodowe danie Egiptu i niezwykle modne w tym kraju jedzenie uliczne. Elementy są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, lecz jest po prostu super. Musisz spróbować! Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych części nie jest za niezwykle nieprzystępne (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu oraz przygotowanie sosu pomidorowego), ale opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli i kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu. Czytaj dalej....
Oliwa z chili to nieprzeciętny dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw gdzie potrzebny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....
Kiedy chcesz przygotować gulasz, tradycyjnie myślisz, iż jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są nadzwyczajne, lecz ten duży niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej aniżeli gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, aniżeli potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....
Galart wieprzowy jest szczególnie prawidłowym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....