Gałka Muszkatołowa Gałka muszkatołowa charakterystyka Gałkę muszkatołową stosuje się w głównej mierze do przyprawiania ciast. Aczkolwiek dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych genialnie zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej albo tartej. Gałka jest wykorzystywana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa genialnie ulepsza smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Równocześnie gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do polepszania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Gałka muszkatołowa korzyści zdrowotne Gałka muszkatołowa ma szereg korzyści zdrowotnych. Ma zdolność do łagodzenia bólu, łagodzenia niestrawności czy wzmacniania funkcji poznawczych. Pomaga w detoksykacji organizmu, udoskonala jakość zdrowia skóry, jak w dodatku łagodzeni stany zapalne jamy ustnej. Zniżania również bezsenność, powiększania funkcje układu wytrzymałościowego, a także ulepsza jakość krążenia krwi. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Gundi, zdrowe i pyszne danie. Wywodzi się z Iranu i pierwotnie w jej składzie był kurczak. Nasza wersja wywodzi się z Włoch i jest przepysznym posiłkiem, które z całą pewnością Ciebie zaskoczy.Czytaj dalej....