Kurkuma Kurkuma charakterystyka Kurkuma jest jednym ze składników Curry. Na dodatek ten wariant przyprawy ma sporo cennych atrybuty dla naszego organizmu. Głównie jest silnym przeciwutleniaczem, więc zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się. W dodatku wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Polepsza także krążenie, reguluje gospodarkę lipidową i oczyszcza organizm z zalegających toksyn. Kurkuma wspomaga także trawienie i ma działanie rozkurczowe, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelit.
wykorzystanie kurkumy w kuchni Kurkuma prawidłowo pasuje do wszystkiego, co pomarańczowe na przykład do słodkich ziemniaków czy kremu z dyni. Pieczone frytki z batatów polane olejem z kurkumą, pieprzem czarnym oraz sola morską smakują przepysznie. Kurkumę można ponadto dodać do bulionu, nadając mu łagodny smak który nad wyraz korzystnie komponuje się z makaronem. Przyprawy ograniczające poziom cukru we krwi - kurkuma
Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu korzystnego poziomu cukru we krwi. Kurkumina w kurkumie jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga w leczeniu powikłań cukrzycy. Kurkuma może przynieść organizmowi dużo korzyści. Kurkuma ma również atrybuty przeciwzapalne. Więcej danych na temat przypraw ograniczających poziom cukru we krwi, w tym o kurkumie znajdziesz w naszym artykule na ten temat TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Pierwotną wersją wegańskiego gulasz ze szpinaku, jest jego mięsny odpowiednik a przyrządza się go z czerwonego mięsa, takiego jak wołowina, jagnięcina albo tuńczyk, makrela i jajka. Wegańska wersja opiera się na ciecierzycy która szczególnie należycie nadaje się do gulaszu szpinakowego. Dzięki tak prostym, podstawowym składnikom jak między innymi kurkuma możesz przygotować ten przepis szczególnie prędko bez większego zastanawiania się nad nim. Dzięki ograniczonej ilości świeżych składników wymaganych do tego afrykańskiego gulaszu szpinakowego, możesz prosto zaplanować go jako część cotygodniowej rotacji posiłków. Wykorzystuje on mrożony szpinak, więc możesz go przygotować, kiedy tylko masz na to ochotę. Czytaj dalej....
Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym z kurkumą, cynamonem i wyjątkowo popularną w Maroku ras el hanout. Smakują znakomicie a odrobina miodu dodaje potrawie dodatkowej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy przez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z obfitym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, tak długo, jak nie będzie niezbędna. Czytaj dalej....
Próbowaliście kiedyś zrobić sałatkę z jajkami bez użycia jajek? styl wegański którego istotą jest nie tylko odrzucenie mięsa, ale także produktów których wytwarzanie zespala się z eksploatacją zwierząt - np. Jajka. Czytaj dalej....