Kardamon Mielony Kardamon mielony charakterystyka Kardamon - "królowa przypraw" - pochodzi z Indii i jest przyprawą spokrewnioną z imbirem. Jedna z najmocniej szanowanych przypraw na świecie, równocześnie jest jedną z najdroższych przypraw (zaraz po szafranie i wanilii), gdyż jego produkcja jest szczególnie kosztowna i czasochłonna. Przyprawę stanowią twarde, brązowoczarne nasiona wyciągane z niejadalnych łusek, można stosować go w całości lub zmielony (i w tej formie ma najistotniejszy aromat). Użytkowany do napojów i potraw w szczególnie wytwornej gastronomii. Jego wykorzystywaniem szczycą się wybitne restauracje i kawiarnie. Użytkowany w hinduskiej medycynie (ajurveda). Kardamon użycie w kuchni posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny.W kuchni arabskiej stosowany jako dodatek do gorących napojów (herbaty, kawy), wzbogaca smak dań ostrych i słodkich. Przyprawa do mięsa, ryby, drobiu, kiełbasy, pasztetów i sałatek, wypieków, lodów, kremów, kompotów, alkoholi. Napar z kardamonu Napar z kardamonu: zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około 10 -15 minut. Napar ten powinien być pity trzy razy dziennie. Jeśli leczymy wzdęcia i gazy albo brak apetytu, należy pić ziołowy napar pół godziny przed posiłkiem.