Kozieradka Ziarno Mielone Kozieradka dane ogólne Kozieradka pochodzi z Azji Południowej i Europy Południowo-Wschodniej,aktualnie jest powszechnie uprawiana w innych miejscach świata, w tym w Afryce Północnej i Wschodniej, Chinach, Grecji i na Ukrainie. Kozieradka jest mniej znaną przyprawą z rodziny groszków i ma niemało zastosowań kulinarnych. Kozieradka użycie w kuchni
Nasiona kozieradki mogą być wykorzystywane kompletnie albo zmielone. Są komponentyem mieszanek przypraw, takich jak garam masala, panch phoran (indyjska pięciu przyprawa) lub suche nacieranie mięsa. Smak kozieradki jest słodki, ale gorzki z nutą klonu. Kozieradka jest powszechnie używana w indyjskich curry i pieczywie z Azji Południowej i Etiopii. Kozieradkę można stosować w marynowaniu w celu wzmocnienia smaku mięs i warzyw. Zachowaj ostrożność, tak długo, jak nie zapoznasz się z kozieradką, ponieważ zbyt dużo może sprawić, iż danie będzie gorzkie. Prażenie tych nasion na sucho wydobędzie aromatyczny, słodki smak. Kozieradka parametry zdrowotne
W oparciu o przystępne badania, można stwierdzić żę kozieradka przynosi korzyści w zakresie zniżania poziomu cukru we krwi, powiększania poziomu testosteronu i zwiększania produkcji mleka u matek karmiących piersią. Kozieradka może na dodatek ograniczać poziom cholesterolu, obniżać stany zapalne i pomagać w kontrolowaniu apetytu.
Przyprawy obniżające poziom cukru we krwi - kozieradka mielona
Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu korzystnego poziomu cukru we krwi. Kozieradka mieści błonnik i inne substancje chemiczne, które mogą spowolnić trawienie i przyswajanie przez organizm węglowodanów i cukru. Nasiona mogą dodatkowo pomóc poprawić zastosowanie cukru przez organizm i powiększyć liczba uwalnianej insuliny. Więcej danych na temat przypraw obniżających poziom cukru we krwi, w tym o kozieradce wyszukasz w naszym artykule na ten temat TUTAJ