Jałowiec Mielony Jałowiec mielony charakterystyka Jagody jałowca posiadają nietypową rolę, przyczyniając się zarówno do nadawania unikalnego charakteru potrawie poprzez swoje zdolności odświeżające, jak dodatkowo uwydatniając smak całej potrawy. Owoce jałowca nie tylko aromatyzują potrawę, lecz także obniżają wrażenie tłustości dań z kaczki i wieprzowiny. Wyrazisty aromat jałowca nieprzeciętnie komponuje się z mięsem - nad wyraz z dziczyzną.
Jałowiec mielony właściwości zdrowotne Jagody jałowca są bogate w witaminę C, przeciwutleniacze flawonoidowe, monoterpeny i kumaryny, z których wszystkie mogą oferować przeróżne korzyści zdrowotne. Zawierają one olejki eteryczne i flawonoidy, które posiadają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.Niektóre badania na gryzoniach wskazują, że ekstrakt z jagód jałowca może zmniejszyć wysoki poziom cukru we krwi. Niektóre badania na zwierzętach sugerują, że ekstrakt z jagód jałowca może poprawić czynniki ryzyka chorób serca, lecz brakuje badań na ludziach. Ekstrakt z jagód jałowca ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.