Pieprz Biały Ziarno Pieprz biały informacje ogólne Pieprz biały, podobnie jak pieprz czarny, stworzony jest z jagód rośliny pieprzowej, znanej na dodatek jako Piper nigrum. W przeciwieństwie do pieprzu czarnego, pieprz biały pochodzi z jagód zbieranych w pełnej dojrzałości. Te jagody są następnie moczone w wodzie do fermentacji. Na koniec eliminuje się warstwę zewnętrzną, pozostawiając tylko nasienie wewnętrzne. Ponieważ skóra jest usuwana, część smaku zostaje zabrana, w tym piperyna. W rezultacie pieprz biały jest bardziej łagodny aniżeli pieprz czarny. W trakcie gdy czarny pieprz jest wyraźnie bardziej powszechny w amerykańskich kuchniach, wykorzystywanie białego pieprzu w jasnych potrawach dla spektakularności wizualnej jest tradycją wywodzącą się z kuchni francuskiej. Jest ponadto powszechny w kuchni chińskiej, wietnamskiej i szwedzkiej. Różnica pomiędzy białym a czarnym pieprzem Tak jak pisaliśmy wcześnie niej różnica między białym a czarnym pieprzem sprowadza się do tego, jak jest skategoryzowany i przetworzony. Dla przypomnienia białe ziarna pieprzu to jagody zgromadzone w szczytowej fazie dojrzałości, namoczone w wodzie, a następnie usunięte z zewnętrznej warstwy. Pozbawione też jednego z głównych elementów czyli piperyny. Pieprz biały cechy zdrowotne Pieprz biały ma działanie przeciwzapalnie oraz odświeża oddech. Wzmacnia przy tym system niepodatnościowy i tonizuje całe ciało. Wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn i usprawnia krążenie krwi. Regularne spożywanie białego pieprzu chroni przed najróżniejszymi chorobami układu krążenia i nowotworami. Pieprz biały wykorzystanie w kuchni Pieprz Biały jest przyprawą uniwersalną, dodawaną do wszelkich pieczeni, marynat i sosów. Stosowany jest do mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw i czyni je lżej strawnymi. Jest nadzwyczajny do zup i galaretek rybnych, a także wszystkich dań, które przyprawia się imbirem. Świetnie nadaje się także do ryb. Pieprz biały jest użytkowany w potrawach, które maja być ostre ale nie chcesz posiadać czarnych drobinek. Głównie są to białe sosy i daniach z ziemniaków. W kuchni chińskiej zmielony biały pieprz jest używany do dodawania smaku zupom, marynatom do mięsa i drobiu i bardziej pikantnym frytkom.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Mamy do przedstawienia Państwu jeden z przebojów kuchni azjatyckiej - przystępny w przyrządzeniu przepis na wieprzowinę po chińsku z grzybami shiitake. W tamtym regionie kulinarnym bardzo lubiane jest smażenie wszystkich rodzajów mięs (wieprzowina, wołowina, kurczak) z sezonowymi warzywami. Preferowana jest tam świeża papryka, pieczarki, cebulę czy groszek.Smażenie wieprzowiny z grzybami shiitake to także narodowe chińskie danie uznane w tamtej części globu. Jednakże nie dodaje się zbytnio żadnych dodatkowych przypraw i ziół, danie jest bogate w smak za sprawą pomiędzy innymi pieprzu białego. Kruche soczyste mięso z lekkim aromatem grzyba shiitake jest bardzo interesujące kulinarnie. Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, nie możesz przegapić tego przepisu. Czytaj dalej....
Galart wieprzowy jest szczególnie dobrym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....