Juan Valdez Huila to wysokiej klasy 100% arabika jednakowa, uprawiana w południowo-zachodniej części Kolumbii w regionie Huila. 18% produkcji kawy w całej Kolumbii stanowi produkcja na tym obszarze, z czego bardzo sporo to kawy Specialty Coffee. Huila uprawiana jest w dolinie Magdalena River gdzie broniona jest przed palącym słońcem. Dzięki szczególnym warunkom klimatycznych w których jest uprawiana, może być zbierana w zasadzie cały rok kalendarzowy. Dojrzewa w unikatowym środowisku klimatycznym i rolniczym, o wysokiej wilgotności powietrza, i glebie wzbogacanej przez popiół wulkaniczny pochodzący z Wulkanu Huila.
Kawa znamionuje się intensywnym aromatem, i delikatnym, słodkawym smakiem. Kwaskowość dość wysoka, przyjemna jednak w smaku i eksponująca obecność owocowych nut w kawie. Kawa doskonale zbalansowana o złożonym smaku – jest doskonale znana i uwielbiana ze względu na swą bogatą charakterystykę "all in one cup". Najlepiej smakuje przygotowana w ekspresach przelewowych, french pressach, oraz przy pomocy alternatywnych metod parzenia jak dripy, syfony czy chemex.
Kraj produkcji i pochodzenia - Kolumbia
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem rodzaju "peel stick", a także zaworkiem jednokierunkowym