Juan Valdez Narino to wysokiej klasy 100% arabika jednorodna - pochodząca z górskiego rejonu (uprawiana jest na wysokości ponad 2000 m.n.p.m.) mieszczącego się w zachodniej części Kolumbii. Minimalistyczne, górskie warunki oraz niskie temperatury sprawiają iż ziarna kawowców rosną wolniej, produkując przy tym więcej cukru niż w charakterystycznych, tropikalnych warunkach. Ziarna Narino selekcjonowane są ręcznie "hand selected", ziarenko po ziarenku zrywane są tylko dojrzałe owoce. Wynikiem starannej selekcji ziaren i warunków klimatycznych jest kawa o wyjątkowo delikatnym smaku, intensywnym, typowym aromacie i słodkawym posmaku To jeden z najłagodniejszych i najmocniej subtelnych produktów Juan Valdeza. Kwaskowość na dość wysokim poziomie, podkreślająca obecność cytrusowych nut i przyjemnie rejestrowana poprzez kubki smakowe. Zawartość kofeiny na bardzo niskim poziomie.
Najlepiej smakuje przygotowana za pomocą french pressów lub włoskich kafetier. Narino można z powodzeniem parzyć również przy pomocy alternatywnych metod parzenia jak dripy lub chemex. Może być też, po odpowiednim zmieleniu parzona klasycznie.
Kraj produkcji i pochodzenia - Kolumbia
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z praktycznym zamknięciem typu "peel stick" i zaworkiem jednokierunkowym