Amarantus to zboże pochodzące z Ameryki Południowej, które w Polsce znane jest pod nazwą szarłat.
Mąka amarantusowa powstaje w wyniku zmielenia nasion szarłatu i nie mieści żadnych nienaturalnych dodatków. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, żelaza i białka. Podstawową zaletą mąki amarantusowej jest jej wysoka wartość odżywcza przewyższająca mąki wyprodukowane z innych zbóż. Mąka ta jest bezglutenowa. Mąka amarantusowa jest wyjątkowo bogata w aminokwas lizynę, a także albuminy i globuliny oraz posiada znikomą liczba białek gliadynowych, a także prolamin, które obficie występują w mące pszennej.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane w dodatku sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak dodatkowo mogą być danymi literaturowymi.