Ryż brązowy to ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę. Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor. W porównaniu z ryżem białym ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, skłądniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce (zwanej srebrną łupinką). W stosunku do ryżu białego posiada czterokrotnie więcej błonnika, trzykrotnie więcej witaminy E, B6 i magnezu. Ma niski indeks glikemiczny. W „metalicznej łupince" zawarty jest na dodatek olej. Niestety olej zawarty w ryżu brązowym powoduje skrócenie terminu przydatności. W temperaturze pokojowej można go przechowywać do 6 miesięcy, a w chłodni do 1roku.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.