Kasza gryczana niepalona BadaPak posiada kremową barwę i znamionuje się delikatniejszym smakiem niż kasza palona. Dzięki temu, że nie została poddana obróbce termicznej mieści również więcej wartości odżywczych. Dostarcza wielkie ilości błonnika pokarmowego, a także węglowodanów. Kasza gryczana niepalona BadaPak zawiera wielkie ilości białka. Dostarcza kwas foliowy, żelazo i witaminę E. Dodatkowo jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (ryboflawiny, tiaminy, a także niacyny). Minerały zawarte w kaszy: potas, magnez, fosfor, krzem, wapno i cynk. Jest także źródłem aminokwasów (lizyna, tryptofan). Posiada niski indeks glikemiczny.
Kasza gryczana niepalona BadaPak z uwagi na swój ciekawy smak znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Nadzwyczajnie pasuje do przygotowania tradycyjnych potraw: gołąbków, klopsów. Nadzwyczajnie komponuje się z gulaszem i zrazami. Może być elementyem farszu, zup, zapiekanek oraz z powodzeniem zastąpić może ziemniaki podawane jako dodatek do obiadu. Przygotowując kaszę należy wypłukać ją w bieżącej wodzie, następnie wsypać do osolonej, wrzącej wody w proporcji 2:1. Mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
Kasza gryczana to łuskane nasiona gryki zwyczajnej. Gryka zaliczana jest do grupy tak zwanych zbóż rzekomych (pseudozbóż). Pochodzi z Azji, uprawiana jest w klimacie umiarkowanym. Z jej nasion powstaje jeszcze mąka, płatki i otręby.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane w dodatku sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak w dodatku mogą być danymi literaturowymi.