Kasza gryczana niepalona BadaPak posiada kremową barwę i charakteryzuje się delikatniejszym smakiem aniżeli kasza palona. Dzięki temu, iż nie została poddana obróbce termicznej mieści na dodatek więcej wartości odżywczych. Dostarcza spore ilości błonnika pokarmowego i węglowodanów. Kasza gryczana niepalona BadaPak zawiera pokaźne ilości białka. Dostarcza kwas foliowy, żelazo, a także witaminę E. Dodatkowo jest świetnym źródłem witamin z grupy B (ryboflawiny, tiaminy i niacyny). Minerały zawarte w kaszy: potas, magnez, fosfor, krzem, wapno i cynk. Jest ponadto źródłem aminokwasów (lizyna, tryptofan). Ma niski indeks glikemiczny.
Kasza gryczana niepalona BadaPak z uwagi na swój interesujący smak znajduje wielkie zastosowanie w kuchni. Wspaniale nadaje się do przygotowania tradycyjnych potraw: gołąbków, klopsów. Świetnie komponuje się z gulaszem i zrazami. Może być komponentyem farszu, zup, zapiekanek oraz z powodzeniem zastąpić może ziemniaki podawane jako dodatek do obiadu. Przygotowując kaszę należy wypłukać ją w bieżącej wodzie, następnie wsypać do osolonej, wrzącej wody w proporcji 2:1. Mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
Kasza gryczana to łuskane nasiona gryki zwyczajnej. Gryka zaliczana jest do grupy tak zwanych zbóż rzekomych (pseudozbóż). Pochodzi z Azji, uprawiana jest w klimacie umiarkowanym. Z jej nasion powstaje też mąka, płatki i otręby.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane dodatkowo sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.