Kasza orkiszowa BadaPak jest bogata w składniki odżywcze dostarczające energii i wzmacniające organizm. Zawiera wielkie ilości błonnika pokarmowego wspierającego pracę układu pokarmowego. Cechuje się niskim indeksem glikemicznym (IG), zalecana jest więc w diecie osób chorujących na cukrzycę. Pokaźna zawartość węglowodanów złożonych oraz białka stanowi duże źródło energii dla organizmu. Kasza orkiszowa BadaPak dostarcza wielu ważnych elementów mineralnych, wśród których wskazać należy: żelazo, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, selen, potas. Witaminy, które w niej wyszukamy to przede wszystkim witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy) oraz witamina A, E i K. Kasza orkiszowa może podwyższać wytrzymałość organizmu a dzieje się tak za sprawą rodanidu, który posiada. Jest to naturalny antybiotyk wzmacniający system immunologiczny. Ponadto dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kasza orkiszowa BadaPak ze względu na swój smak odnajdzie swoje użycie zarówno w potrawach słodkich jak i słonych. Gotowana na mleko używana jest do przygotowania odżywczych śniadań. Wyśmienicie komponuje się też z sosami mięsnymi i warzywami.
Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać zimną wodą. Następnie wsypać do gotującej się wody w proporcji 1:2.
Kasza orkiszowa pozyskiwana jest z ziaren orkiszu, który jest jedną z najstarszych odmian pszenicy. Zboże to było bardzo popularne już w czasach starożytnych. Było posiłkiem gladiatorów, gdyż dodawało im siły do walki.