Płatki drożdżowe posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Są m.in. Źródłem białka i witamin z grupy B. Płatki drożdżowe to towar spożywczy powstający z nieaktywnych drożdży, najczęściej Saccharomyces cerevisiae, z użyciem glukozy pochodzącej z melasy buraczanej lub trzcinowej jako pożywki. Drożdże po uzyskaniu optymalnej pojemności dezaktywuje się, wykorzystując wysoką temperaturę. Następnie oddziela, myje, suszy, nadaje formę płatków. Spośród minerałów płatki drożdżowe zawierają także szerokie ilości cynku, fosforu, potasu, selenu i wapnia, a w dodatku są niezwykle korzystny źródłem błonnika spożywczego.
Gotowe płatki drożdżowe posiadają dość przyjemny serowo-orzechowy posmak i właściwie mogłyby być smakołykiem samym w sobie, przynajmniej dla niektórych koneserów.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane dodatkowo sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak ponadto mogą być danymi literaturowymi.