Fasola Pinto BadaPak jak i pozostałe odmiany fasoli charakteryzuje się wysoką zawartością substancji odżywczych. Jest genialnym źródłem błonnika pokarmowego. Na dodatek fasola Pinto BadaPak posiada szerokie ilości wartościowego białka. Te przeurocze nasiona dostarczają także witaminę A, E i witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 oraz B6. Prócz witamin cieszą się istotną zawartością części mineralnych. Należą do nich: miedź, fosfor, żelazo, magnez, mangan i potas.
Fasola Pinto BadaPak chociażby ze względu na swój niepowtarzalny wygląd cieszy się coraz obszerniejszym zainteresowaniem. W smaku jest dość słodkawa i ma mączystą konsystencję. Może być dodawana do zup, gulaszy, sosów, dań duszonych, a także do dań kuchni meksykańskiej. Rewelacyjnie komponuje się z ryżem i wołowiną i wieprzowiną. Przed ugotowaniem nasiona należy moczyć w wodzie poprzez około 50 minut.
Fasola Pinto należy do roślin z rodziny bobowatych. Pochodzi z Peru, stamtąd rozprzestrzeniła się w całej Ameryce Południowej i Środkowej a także w późniejszym okresie trafiła do Europy, Azji i Afryki. Swoją nazwę zawdzięcza atrakcyjnym, beżowym ziarnom nakrapianym bordowymi cętkami.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane dodatkowo sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak też mogą być danymi literaturowymi.