Soczewica zielona BadaPak jak pozostałe odmiany gromadzi liczne wartości odżywcze. Zaraz obok soi ma najwięcej białka spomiędzy roślin strączkowych. Białko soczewicy zawiera lizynę – aminokwas egzogenny. Te niewiele znaczące ziarenka dostarczają węglowodany złożone. Soczewica zielona BadaPak jest źródłem potas. Z pozostałych pierwiastków odszukamy w niej fosfor, magnez, żelazo, cynk, wapń i sód. Ziarna soczewicy są skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy), a także zawierają witaminę A, C i K. Ma niski indeks glikemiczny.
Soczewica zielona BadaPak ma delikatny smak i nie rozpada się w trakcie gotowania. Rekomendowana jest do sałatek, a także past i kremów. Przed gotowaniem powinna być moczona poprzez około 30 minut.
Soczewica jadalna to gatunek należący do roślin strączkowych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu oraz środkowej Azji. Obecnie uprawia się ją w wielu miejscach na świecie. Głowni jej producenci to Kanada, a także Indię. W Polsce ze względu na niesprzyjający klimat uprawy soczewicy są śladowe.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane jeszcze sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.