Soczewica zielona BadaPak jak pozostałe odmiany zawiera liczne wartości odżywcze. Zaraz obok soi ma najwięcej białka spomiędzy roślin strączkowych. Białko soczewicy mieści lizynę – aminokwas egzogenny. Te niewiele znaczące ziarenka dostarczają węglowodany złożone. Soczewica zielona BadaPak jest źródłem potas. Z pozostałych pierwiastków znajdziemy w niej fosfor, magnez, żelazo, cynk, wapń i sód. Ziarna soczewicy są skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy) i zawierają witaminę A, C i K. Ma niski indeks glikemiczny.
Soczewica zielona BadaPak ma delikatny smak i nie rozpada się podczas gotowania. Rekomendowana jest do sałatek oraz past i kremów. Przed gotowaniem powinna być moczona przez około 30 minut.
Soczewica jadalna to gatunek należący do roślin strączkowych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i środkowej Azji. Aktualnie uprawia się ją w wielu miejscach na świecie. Głowni jej producenci to Kanada i Indię. W Polsce ze względu na niesprzyjający klimat uprawy soczewicy są drobne.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak dodatkowo mogą być danymi literaturowymi.