Soczewica czarna BadaPak - gromadzi obfite ilości białka. Nie mieści ono co prawda wszelkich aminokwasów, jednak wystarczy tylko zjednoczyć soczewicę z produktami zbożowymi by skompletować cały ich zestaw w jednym posiłku. Soczewica czarna BadaPak zawiera w dodatku obfite ilości błonnika pokarmowego. Bogata jest w żelazo, a także kwas foliowy. Wśród komponentów mineralnych dostarcza także potas, fosfor, magnez, wapń, cynk i sód. Te minimalne, czarne nasionka są skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy), a także zawierają witaminę A, C i K.
Soczewica czarna BadaPak to dla wielu kulinarna nowość. Warto wiedzieć, iż posiłki z jej udziałem są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Swoją czarną barwę zawdzięcza przeciwutleniaczom. Dzięki niej doskonale komponuje się z barwnymi warzywami i ryżem. Spełni oczekiwania jako dodatek do zup, sałatek i różnorodnego typu przekąsek. W smaku jest ziemisto-orzechowa. Przed ugotowaniem nie trzeba jej moczyć.
Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych, choć tak naprawdę jest rośliną motylkową. Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin. W czasach starożytnych była powszechnie konsumowana i traktowana jako tani zamiennik mięsa. Obecnie soczewica uprawiana jest niemalże na całym świecie. Najwięksi jej producenci to Kanada, a także Indie.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane także sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak też mogą być danymi literaturowymi.