Kolejne wydanie rumu od firmy Plantation, tym razem oferuje dostatek smaków i aromatów górzystego Peru. Napój został wydestylowany z melasy w 2004 roku. Poprzez 12 lat dojrzewał w amerykańskich beczkach po bourbonie o śladowej pojemności 200 litrów, a następnie odbył długą drogę morską do Francji. We francuskich piwnicach finiszował kolejne dwa lata w dębie po Ferrand Cognac, korzystając z dużo niższych temperatur i innych parametry przechowywania. Dopiero wówczas osiągnął adekwatny dla siebie profil i mógł zostać zabutelkowany.
Plantation Peru 2006 to limitowana edycja, która otwiera się bogatym bukietem z tropikalnymi nutami słodkich owoców. Na pierwszy plan wysuwają się akcenty mango, cytrusów, jabłek, a także wanilii. Wyczuwalne są także aromatyczne przyprawy oraz drewno. Na podniebieniu tak samo ekscytujący i przyjemnie złożony. Jego smak przywodzi na myśl głównie figi, banany, karmel, ciasto, przyprawy do pieczenia, migdały oraz orzechy włoskie. Obecność melasy i lukrecji sprawiają, iż staje się bardziej wielowymiarowy. Finisz niespodziewany - długi, dymny i miętowy.
producent Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca szybko zdobył podziw w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swym portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin oraz Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi W Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, uzyskuje nagrodę Master Rum Blender of the Year podczas rozdania Golden Rum Barrel Awards, a także tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.