Wybitny rum łączący profile z dwóch kultowych destylarni - Long Pond oraz Clarendon. Obie wykorzystują metody polegające na długiej fermentacji w otwartych, drewnianych kadziach. Podczas takiego działania pozyskuje się bardziej owocowe i skoncentrowane smaki. Następnie trunek jest destylowany w alembikach, a także poddawany procesowi 12 lat dojrzewania na Jamajce i kolejnym 24 miesiącom spędzonym w beczkach po koniaku we Francji. Efektem jest jamajski, konwencjonalny rum o klasycznym, folkowym charakterze.
Plantation Jamaica 2005 otwiera się intensywnym bukietem aromatów, w którym dominują nuty przejrzałych bananów, mango, ananasa, mokki, masła,dodatkowo kwiatów, suszonych śliwek, rodzynek, prażonego dębu, świeżych winogron, tytoniu, cynamonu, anyżu oraz kilku kropel coli. Niezwykłe złożony smak i miły, długotrwały finisz powodują, że to edycja, którą zapamiętuje się na dłużej.
firma Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca ekspresowo zdobył podziw w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin oraz Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi W Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, otrzymuje nagrodę Master Rum Blender of the Year w trakcie rozdania Golden Rum Barrel Awards, a także tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.