wyjątkowy rum z Peru! wykonany na bazie melasy i destylowany w dolinie Chicama jest skrupulatnie opracowaną kombinacją destylatów z 2004, 2006 oraz 2010 roku. Początkowo trunek leżakuje w dębie po bourbonie oraz beczkach z drewna słoweńskiego, a następnie jest wysyłany do Francji, gdzie kolejne dwa lata dojrzewa w chłodniejszym klimacie europejskim, w beczkach Ferrand i po Willett Rye Whiskey.
Plantation Peru Multi Vintage charakteryzuje się aromatem przywodzącym na myśl nuty lakieru, które błyskawicznie ustępują niuansom owocowym, wanilii i żytniej whiskey. W tle wyczuwalny także dym drzewny z balsamicznym akcentem. Na podniebieniu bogate, pełne nut owoców - gotowanej gruszki, dojrzałego banana oraz kiwi. W smaku pozostawia także tony cytrynowe, suszonego imbiru, migdałów, pieprzu i gałki muszkatołowej. Finisz długi, raczej wytrawny, proponujący niuanse mlecznej czekolady, włoskich orzechów i banana.
marka Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca ekspresowo zdobył podziw w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swym portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin, a także Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi w Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, uzyskuje nagrodę Master Rum Blender of the Year podczas rozdania Golden Rum Barrel Awards i tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.