Rum z rocznika 2005 pochodzący z destylarni na Trinidadzie. Spirytus pod jego bazę został stworzony z melasy, a następnie poddano go 4-dniowej fermentacji. Kolejno przeszedł cykl destylacji w czterokolumnowym alembiku, uzyskując świeżą, czystą i charakterną odmianę rumu.
trunek dla pełni smaku dojrzewa przez 11 lat na Karaibach w beczkach po bourbonie, a następnie jest finiszowany przez okres od 2 do choćby 3 lat w używanych beczkach Ferrand Cognac we Francji.
efektem końcowym jest zadziwiająco bogaty, o głębokim, tropikalnym profilu rum z nutami brzoskwini, mango, kwiatowego miodu, wanilii, dębu, popękanego czarnego pieprzu, pieczonych pomarańczy, cytryny, gruszek, jabłek, migdałów, koniaku, a także prażonych nasion.
napój butelkowany z 42% zawartością alkoholu, z maksymalnie 0,1% dodatkiem karmelu dla podkreślenia barwy.
firma Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca błyskawicznie zdobył podziw w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swym portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin oraz Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi W Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później dostaje nagrodę Master Rum Blender of the Year w trakcie rozdania Golden Rum Barrel Awards oraz tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.