Wszystkie rumy producenta Plantation z linii Single Cask, dojrzewają w dwóch etapach, w Ameryce Łacińskiej i w Europie. To wydanie początkowo leżakowało poprzez 7 lat w Peru w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie zostało przetransportowane do Château de Bonbonnet we Francji, gdzie trafiło do beczek Ferrand. Zabutelkowane z mocą 43,6% zawartości alkoholu, z numerowaną etykietą.
Rum cechuje się przyjemnym aromatem, bogatym w nuty rodzynek sułtanek, dębu, melasy oraz pomarańczy. W tle zauważalne dymne tony z dodatkiem tropikalnych owoców - suszonym bananem, słodkim ananasem oraz soczystym kiwi. Na podniebieniu złożone, drzewne, z niuansami korzennych goździków, imbiru, a także owoco-maślanych akcentów brzoskwiniowego ciasta. Finisz przynosi odrobinę orzeźwienia pod postacią mięty pieprzowej.
firma Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca ekspresowo zdobył podziw w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin, a także Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi w Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, otrzymuje nagrodę Master Rum Blender of the Year w trakcie rozdania Golden Rum Barrel Awards i tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.