wspaniała kolekcja sześciu wyjątkowych trunków w wersji degustacyjnej od producenta Plantation, skategoryzowana i umieszczona w pełnym charakteru opakowaniu. Każda z butelek posiada 0,1l pysznego płynu, który jest świetną ilością, aby oddać się degustacji - na przykład w towarzystwie prawidłowego cygara.
Ten komplet to wybitna sugestia eksploracji świata rumów, bez konieczności samodzielnego uzupełniania smaków. To początek pokaźnej przyjaźni z marką Planatation, a także wrażeń, których każdy koneser powinien doświadczyć.
komplet posiada:
- rum 3 Stars 41,2% 0,1l - mieszanka destylatów z trzech Wysp Karaibskich, harmonijnie łącząca w sobie ich właściwości standardowe. Nazwa "3 Stars" odsyła oczywiście bezpośrednio do trójki bohaterów, a są nimi: 3-letni rum z Trynidadu odfiltrowany węglem aktywnym, młody i pełen werwy rum z Barbadosu i dojrzalszy i należycie ułożony 12-latek z Jamajki. Całość zachowuje świeży i pełen energii charakter rumu białego, toteż doskonale wypada w koktajlach i drinkach. Nie lada gratka dla mistrzowskich i domowych barmanów.
- rum Original Dark 40% 0,1l - istotą tego wydania jest bogactwo jego smaku oraz technologia podwójnego starzenia. Napój jest mieszanką brązowych rumów z Trynidadu. Podlega destylacji, a następnie jeszcze przed wyjazdem do Francji, dojrzewa w swym karaibskim klimacie tropikalnym, w amerykańskich dębowych beczkach po burbonie. W Europie klaruje się efekt końcowy. Plantation Original Dark Double AGED Rum ma lekko dymny aromat z nutami bananów, skórki cytrusowej i goździków.
- rum Grande Reserve 40% 0,1l - to rum starzony w amerykańskich beczkach po burbonie. Cechuje się aromatem słodkiego karmelu oraz lekko zaostrzonej skórki pomarańczy. Wyczuwalne są w nim nuty przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, wanilii, które mieszają się z karmelowym charakterem melasy.
- rum Gran Anejo 42% 0,1l - mieszanka destylatów z Gwatemali i Belize - dwóch sąsiadujących ze sobą krajów, które łączy pasja do klasycznie wyrabianych rumów. W zależności od kraju cykl leżakowania trwa trzy albo od czterech do sześciu lat w amerykańskich beczkach po bourbonie. Gotowa mieszanka dojrzewa co najmniej dwa, a maksymalnie choćby trzy lata na Karaibach, po czym transportowana jest do odległego francuskiego regionu Cognac, gdzie spędza kolejne 12 miesięcy w beczkach użytkowanych do starzenia koniaku. Wynikiem jest bogaty aromat z intensywnymi nutami sherry oraz odrobiną pieczonych przypraw. W smaku objawiają się akcenty porto, tytoniu, lukrecji i ujmujące niuanse dębowe. Nad wyraz złożony profil, który olśni najbardziej wymagające podniebienia.
- rum XO 20th 40% 0,1l - ten niezwykły rocznik rumu został wprowadzony z okazji 20. Rocznicy powstania Maison Ferrand - miejsca produkcji pochodzących z Barbadosu trunków, które przede wszystkim liczą sobie od 12 do 20 lat. Podobnie jak w sytuacji innych rumów Plantation, najpierw dojrzewa w kraju ojczystym, czyli na Barbadosie, a korzyści z dalszego starzenia i pielęgnowania czerpie już poza jego granicami. Destylaty użyte do stworzenia wersji 20th Anniversary kupażowane były we Francji (Chateau de Debonnet), a leżakowały w beczkach pierwotnie użytkowanych do koniaków Pierre Ferrand. Swój specyficzny wyraz rumy producenta Plantation uzyskują dzięki zachowaniu wyłącznie konwencjonalnych, lokalnych metod produkcji.
- rum Xaymaca 43% 0,1l - jest idealną próbą przeniesienia tradycyjnego, XIX-wiecznego, jamajskiego stylu napoju do współczesności. Profil oferuje specyficzne smaki pieczonych bananów i grillowanego ananasa. To butelkowanie kładzie szczególny nacisk na uchwycenie autentycznego fenomenu jamajskiej destylacji. Rum wytworzony jest z melasy, która była fermentowana w drewnianych beczkach poprzez okres od 1 do 3 tygodni. Destylat dojrzewa w beczkach po Bourbonie do maksymalnie 3 lat, a następnie, poprzez kolejny rok, leżakuje w ex-beczkach po Ferrand Cognac we Francji.