Kolejna edycja unikatowego rumu od firmy Plantation, który tym razem pochodzi z panamskiej destylarni Alcoholes Del Istmo. Po ponad 9 latach dojrzewania przebywa długą drogą do Francji, gdzie trafia do beczek po koniaku Pierre Ferrand. Nie jest to jednak jego ostatnia podróż, bo już rok później w dodatku finiszuje w dębie po whisky marki Arran, gdzie spędza kolejne 18 miesięcy. Rum jest butelkowany więc dopiero po około 12 latach leżakowania, bez barwników ani sztucznych dodatków.
Plantation Panama 12 YO charakteryzuje się aromatem świeżego ciasta, gotowanych na parze gruszek, miodu, cytrusów i migdałów. Na podniebieniu pozostawia nuty dojrzałych moreli, kremu karmelowego, anyżu i wanilii. Finisz niezwykłej długości, ze słonymi niuansami owoców tropikalnych i orzechów.
Rum jest trzecim trunkiem, wydanym w ramach serii Plantation's 2018 Single Cask Collection.
marka Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca momentalnie zdobył uznanie w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swym portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin oraz Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi W Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, otrzymuje nagrodę Master Rum Blender of the Year w trakcie rozdania Golden Rum Barrel Awards i tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.