Soczewica czarna BadaPak - gromadzi spore ilości białka. Nie mieści ono co prawda wszystkich aminokwasów, jednak starczy tylko skonsolidować soczewicę z produktami zbożowymi aby skompletować cały ich zestaw w jednym posiłku. Soczewica czarna BadaPak zawiera jeszcze spore ilości błonnika pokarmowego. Bogata jest w żelazo i kwas foliowy. Wśród części mineralnych dostarcza także potas, fosfor, magnez, wapń, cynk i sód. Te małe, czarne nasionka są skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy), a także zawierają witaminę A, C i K.
Soczewica czarna BadaPak to dla wielu kulinarna nowość. Warto wiedzieć, że posiłki z jej udziałem są niezwykle proste w przygotowaniu. Swoją czarną barwę zawdzięcza przeciwutleniaczom. Dzięki niej wspaniale komponuje się z barwnymi warzywami, a także ryżem. Sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek i zróżnicowanego typu przekąsek. W smaku jest ziemisto-orzechowa. Przed ugotowaniem nie trzeba jej moczyć.
Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych, choć tak naprawdę jest rośliną motylkową. Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin. W czasach starożytnych była powszechnie konsumowana i traktowana jako tani zamiennik mięsa. Obecnie soczewica uprawiana jest niemalże na całym świecie. Najwięksi jej producenci to Kanada oraz Indie.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane także sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak ponadto mogą być danymi literaturowymi.