Rumy o intensywnym smaku owoców dopiero zaczynają podbijać rynek. Kolekcja Stiggins od producenta Plantation proponuje napój nasycony sokiem z ananasa, który degustowany w takim wydaniu, jest od lat kultywowaną karaibską tradycją. Sama nazwa procesu nawiązuje do znanego bohatera z powieści Dickensa - wielebnego Stigginsa, który znany był właśnie ze swego zamiłowania do ananasowego rumu.
Plantation Pineapple powstaje poprzez macerację skórki owoców w rumie Plantation 3 Stars oraz samych owoców w Plantation Original Dark, a następnie poddanie tego pierwszego ponownej destylacji. Na koniec destylat i ekstrakt z owoców są mieszane, stwarzając bogaty oraz pyszny ananasowy aromat, podkreślony nutami dymu i goździków. Trudno przejść obojętnie obok takiego połączenia!
producent Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca ekspresowo zdobył uznanie w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin, a także Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi W Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, uzyskuje nagrodę Master Rum Blender of the Year w trakcie rozdania Golden Rum Barrel Awards i tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.