Rum wytworzony w hołdzie efektownie wysp Fidżi, które oferują odwiedzającym dziewicze laguny, czyste plaże, a także gęste od roślinności dżungle. Napój produkowany jest przy użyciu klasycznych technik, a także lokalnej trzciny cukrowej. Rum początkowo leżakuje w tropikalnym klimacie w beczkach po bourbonie, a następnie płynie do południowo-zachodniej Francji, gdzie finiszuje w beczkach z francuskiego dębu.
Ta podwójna metoda leżakowania, połączona z rozległą wiedzą wytwórców z Fidżi skutkuje nieszablonowym rumem, proponującym specyficzne wrażenia. Otwiera się on intensywnym bukietem, wypełnionym aromatami melasy, gruszki, lakieru, które wkrótce ustępują nutom chrupiącego jabłka, banana, agrestu, gałki muszkatołowej, wanilii i dymu. Na podniebieniu wyjątkowo bogaty i korzystnie zaokrąglony. Odzwierciedla w smaku aromat, uzupełniając wrażenia uzupełniającą obecnością krówek, miodu, imbiru, dojrzałych śliwek i kokosa. Finisz niezwykle długi, przynoszący tony suszonego banana, bourbonu i ziela angielskiego.
firma Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca ekspresowo zdobył uznanie w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin oraz Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi w Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, dostaje nagrodę Master Rum Blender of the Year w trakcie rozdania Golden Rum Barrel Awards i tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.