Limitowana edycja rumu vintage od firmy Plantation, który został wydestylowany na Barbadosie w West Indies Rum Distillery w 2011 roku. Następnie dojrzewał w tropikach Brighton Beach poprzez 4,5 roku, po czym został wysłany do Francji, gdzie w Javrezac leżakował w beczkach po koniaku Ferrand kolejnych, niemal 5 lat.
dzięki temu złożonemu procesowi produkcji, a także zaangażowaniu doświadczonych rzemieślników, osiągnął unikatowy profil, który olśniewa walorami aromatycznymi, a także smakiem.
Plantation Barbados 9YO otwiera się bogatym bukietem wypełnionym nutami dębowej przyprawy, cynamonu, imbiru, pieprzu, suszonymi śliwkami, skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Na podniebieniu ponadto wyczuwalne są także niuanse orzechów włoskich, czekolady, karmelu, gałki muszkatołowej i wanilii. Finisz długi oraz satysfakcjonujący, z akcentami wibrującej, cytrusowej skórki i suszonych owoców.
firma Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca błyskawicznie zdobył uznanie w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin i Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi w Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, uzyskuje nagrodę Master Rum Blender of the Year w trakcie rozdania Golden Rum Barrel Awards oraz tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.