ekskluzywne wydanie rumu od producenta Plantation, która korzystając często z miejscowych, niezależnych destylarni, wyszukuje prawdziwe perły ukryte wśród pól trzciny cukrowej. Takie pozyskiwanie destylatu gwarantuje konwencjonalny smak, a także autentyczny profil sprzed lat.
Świeżo ścięta trzcina cukrowa wyciskana jest w celu otrzymania soku. Płyn jest podgrzewany, aż do momentu uzyskania optymalnej konsystencji melasy. Następnie trafia ona do aparatury destylacyjnej, skąd dekantowana jest do selektywnie wybranych beczek po bourbonie. Napój spędza w nich początkowych 11 lat w klimacie tropikalnym. Na następne dwa lata trafia na kontynent do dębu w beczkach Ferrand, a finiszuje rok w beczce po whiskey żytniej firmy New York Distilling Company.
Plantation Panama 14 YO Rye Whiskey Cask cechuje się owocowym aromatem, w którym nuty intensywnego czerwonego jabłka, żyta, miodu oraz migdałów łączą się z niuansami orzecha laskowego, sezamu i nugatu. Na podniebieniu niezwykle bogaty. Tony owoców - wyjątkowo suszonej figi i pomarańczy, uzupełniane są poprzez słodką krówkę, a także prażone migdały. Długotrwały, imponujący finisz, który na długo nie da o sobie zapomnieć.
firma Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca prędko zdobył uznanie w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio: Ferrand Cognac, Citadelle Gin, a także Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi W Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, uzyskuje nagrodę Master Rum Blender of the Year podczas rozdania Golden Rum Barrel Awards oraz tytuł Distiller of the Year American Distilling Institute.